Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Relaxa Villám / QLL (Kvantum nyelvtanulás)

2016/07/17. - írta: Tanuljnyelveket

Talán nincs még egy olyan módszer, ami annyit szenvedett volna az elhibázott marketingtől, mint a Relaxa Villám. Amikor sok-sok évvel ezelőtt örököltem egy csomagot, úgy gondoltam, én ezt bottal nem piszkálnám meg, bedugtam hátulra a polcra. Parasztvakításnak tartottam az alfaállapotban tanulást, egyáltalán nem érdekelt, mi lehet a kazettákon. (Az alfaállapotban tanulás valójában már egészen korán eltűnt a módszerből, a névben azonban megmaradt.) Később, amikor már szinte mániákusan kutattam a nyelvtanuló módszereket, néztem meg, mi is a módszer alapja. Ehhez azért kellett egy véletlenül elkapott TV-interjú Makara Györggyel, akinek a személye ebben a kérdésben talán lényegesebb és érdekesebb, mint bármilyen más összetevő.

A Relaxa Villám lényegében Makara György életműve. Ugyanúgy nem választható el tőle, ahogy Gaál Ottó sem választható el a Kreatívtól. A két módszer gyökere egyébként nagyon hasonló: kifejezetten magyar anyanyelvű tanulóknak készültek, és minden nyelvtanítási divatot figyelmen kívül hagyva csak az alkotó személyes meggyőződésére alapoztak. A mérnök végzettségű Makara a nyelvtanításban ritka problémamegoldó készséggel rendelkezik, ráadásul mentes mindenféle prekoncepciótól. A Relaxa Villám (mostanában Kvantum Nyelvtanulás vagy QLL) évtizedek óta próbálja meg megreformálni a magyarországi nyelvoktatást, mondanom sem kell, sikertelenül. Pedig rengeteg előnye van, érdemes lenne odafigyelni rá.

A módszer lényege

Makara alapvetése az, hogy a nyelvet nem szabályokon, szólistákon keresztül kell elsajátítani. Sokkal jobban járunk, ha gondosan megválogatott mondatokat, szerkezeteket dolgozunk fel. Az új elemeket mindig kontextusban, egy dialógusban ismerjük meg. Utána a szerkezetek számos variációban kombinálódnak, és így ismétlődnek. Minden elemet először magyarul hallgatunk meg, hogy értsük, mit jelent, aztán jön az idegen nyelvi változat, és részünkről az ismétlés. Minden leckére többször is vissza kell térnünk, az egyes alkalmakkal egyre mélyebben feldolgozva azt. Viszonylag részletes használati utasítás kalauzol minket, mikor kell áttérnünk az írásra, felolvasásra, majd a fordításra. Ha valakinek az Assimil ugrik be erről, az nem téved. Nem hangzik nagy előnynek, de komoly segítség a Relaxa használatija, ami az Assimilnél szerintem a többségnek nagyon hiányzik. Makara arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy elmagyarázza, miért jó a módszere. Ezzel kialakít egy alap bizalmat, amíg az Assimil sokak számára furcsának, indokolatlanul kaotikusnak tűnhet.

Mi ebben a vonzó?

A Relaxa Villám és az Assimil is otthoni, önálló tanulásra készült, ezért nem kell kiválogatni az anyagból, mit kell megtanulni, minden információ fontos. Tudjuk, hogy ilyen szempontból nem fogjuk az időnket vesztegetni. A módszer legnagyobb előnye, hogy felismeri az ismétlés fontosságát, és egyértelművé teszi, hogy a leckék lineáris feldolgozása nem jó megközelítés. Újra és újra vissza kell térnünk a korábban tanultakhoz, mindig mélyítve a tudást. Másik nagy előny, hogy alternatívát nyújt azoknak, akik nem tudják vagy nem akarják elfogadni / megérteni a nyelvtani logikák különbözőségét: ilyenek elsősorban a gyerekek és az idősek. Sokat nyerhetünk vele, hogy nem erőlteti az idő előtti, mindenáron való megszólalást. Addig hallgatunk és ismétlünk, amíg meg nem szerezzük a megszólaláshoz szükséges tudást. A Relaxa úgy lett kialakítva, hogy megoldást nyújtson azoknak, akik nem tudtak a nyelvtanos-drilles módszerrel megtanulni, és azoknak, akiknek a kommunikatív, beszédközpontú oktatás nem vált be. Lényegében megvizsgálja, hogy miért nem működött a két legdivatosabb irányzat, és megpróbálja kijavítani a hibát.

Gyakorlás / használat vagy tanulás

A Relaxa Villám és az Assimil is abból indul ki, hogy a nyelvet egyszerűbb használat közben, sok gyakorlással (és kevés magyarázattal) elsajátítani. Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, mindkét módszer olyan, mintha külföldre kerülve sajátítanánk el a nyelvet, használat közben, a mintákat követve. A helyzetet természetesen árnyalja, hogy az anyag a szintünk szerint válogatott, elméletileg pontosan kiszámított, hogy mikor milyen jelenségekkel találkozunk. Az Assimil és a Relaxa között a legnagyobb különbség az, hogy az Assimil nagyon rövid leckékkel dolgozik (2-3 perc), a Relaxa esetében pedig 1 órásak az anyagok. A nagy terjedelem lehetőséget ad a szerkezetek különböző kombinációkban való gyakorlására is, így alaposabb, bár könnyebben meg is unható. Ha belegondolunk, milyen anyanyelvi környezetben elsajítani egy idegen nyelvet, a legnagyobb hátrányt is könnyen felismerjük. Külföldön minden nap több órát töltünk a nyelv gyakorlásával, így ez a módszer bizony iszonyatosan időigényes. Mivel az anyag mennyiségének fizikai korlátai vannak, csak limitált számú oldalt és limitált órányi hanganyagot kaphatunk. (Az mondjuk tény, hogy a Relaxa hanganyag szempontjából kiemelkedően bőkezű.) A limitált mennyiségű anyagunk segítségével akkor tudunk eredményt elérni, ha nagyon sokat ismételünk, szinte kívülről megtanulnunk mindent. Ez pedig szörnyen unalmas. Mivel a módszer más módszerekhez képest egyébként is lassú, napi 2-3 órát kell az ajánlás szerint is gyakorlással töltenünk, hogy az információ megragadjon a fejünkben. Egy átlag fenőttnek ez nehezen fér be a napirendjébe. Az eddigi tapasztalataim alapján én úgy látom, ez a módszer akkor lehet sikeres, ha egy olyan nyelvet tanulnunk, ami nagyon hasonlít egy általunk már tanult nyelvre. Ebben az esetben a sok magyarázat és feladat csak lelassítana minket. A módszer azonban szinte teljesen alkalmatlan egy olyan nyelv megtanulására, ami számunkra nehéz, idegen felépítésű és szókincsű.

A kvantum nyelvtanítás

Makara új könyve a kvantum nyelvtanításról nemrég jelent meg. Az alapelv az, hogy a beszéd legkisebb egysége nem a szó, a szintagma vagy a mondat, hanem az úgynevezett kvantum. A kvantum olyan szavak kapcsolata (vagy akár egy olyan szó), amelyek gyakran fordulnak elő együtt a beszédben, ezért olyan paneleket képeznek, amelyeket gondolkodás nélkül mondunk végig. A nyelvtanításnak Makara szerint ezekre a kvantumokra kell épülnie, nem szavakra vagy mondatokra. Maga az elmélet szerintem megint csak rendkívül értékes, viszont teljesen egyértelművé teszi Makara szereptévesztését. Merthogy egy egyszeri nyelvtanulónak ezzel miért is kéne foglalkozni? Ez egy nyelvészeti, kommunikáció-elméleti kérdés, amit érdemes kutatni, amivel érdemes foglalkozni, a megfelelő helyeken, csoportban, kollektív tudást összeadva. Makara azt ígéri, ez a felimerés beépül a módszerébe? Reménykedjünk, de kevéssé valószínű, hogy ő maga 5-6 nyelven értékelhetően elkülöníti a kvantumokat, és azokat a leggyakoribb, leghasznosabb kombinációkban be is mutatja. A Makara-módszer két nagy problémát mutat fel. Az egyik az, hogy hiába nem követi a divatirányzatokat, egyoldalú és leegyszerűsítő. A másik pedig az, hogy megint csak nem rendelkezik a minőségi anyag megírásához szükséges szellemi és anyagi tőkével.

Mire tudjuk használni?

A módszer ezzel az anyaggal önmagában, kezdő nyelvtanulóknak szerintem csak két csillagot ér. Kisgyerekeknek és időseknek érdemes lehet kipróbálni, de a többség ennél jobban is ki tudja használni az idejét. Azoknak tudom még ajánlani, akik viszonylag jó nyelvtan tudással és szókinccsel rendelkeznek, de rossz a beszédkészségük, nem mernek megszólalni. A sok hallgatás, ismétlés ugyanúgy segíthet nekik, mint az Assimil használatakor. Az egész módszerre igaz, hogy Makara György meglátásai, nyelvtanulási tippjei sokkal többet érnek, mint maguk az anyagok. Általában azt tudom javasolni az otthon, önállóan tanulóknak, hogy mindenképpen ismerkedjenek meg Makara tanulási irányelveivel, a kellő részletességgel fenn vannak a Relaxa honlapján. Makara meglátásai rendkívül hasznosak minden nyelvtanuló számára. A Relaxa anyagokat viszont csak kiegészítésnek vagy ritka esetekben tudom ajánlani, több tízezer forintot pedig semmiképpen sem érnek. Az én tapasztalatom szerint valamennyi tudatos tanulásra, szabályfeldolgozásra szükség van. Csak használattal, gyakorlással nekem rendkívül időigényes a tanulás. A készen kapott szabályokkal, információkkal időt spórolok meg. Ha egy könyv eszerint szerkesztett, látom honnan hova haladok, látom a felépítettséget. A Relaxa módszer használatakor úgy éreztem, a nyelvtanulásom teljesen parttalan.

Kiegészítés: A poszt kizárólag az általam ismert, régi könyv+CD változat alapján íródott, az újabb Tangó alkalmazást nem ismerem, ezért nem tudok róla részletes ismertetőt adni. A termék weboldalának tájékoztatása alapján tudok róla felületes véleményt alkotni.

vissza 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr498896086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2016.07.17. 20:08:22

WoW! :)

Kérdéseim:

- Tangó? ;)
- Miben nem eléggé minőségi Makara anyaga (nyelv? oktatástechnika? Más?)
- Hogyan kéne tuningolni Makara anyagát a jobb minőség eléréséhez?

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2016.07.18. 10:48:25

@tnsnames.ora: A Tangót nem volt lehetőségem kipróbálni. A honlapon levő leírás alapján nem látok nagy különbséget. Ha a sima Relaxát a használati utasítást követve csinálod, ugyanúgy visszalépegetsz. Ha mondatonként akarsz visszalépegetni vagy dialógusonként, azt is meg tudod tenni a könyvvel. A módszer mögötte lényegében ugyanaz, apróságokban lehet különbség. Egy számítógépes program jobban fogja a kezedet, és minimális önállóságot se kér tőled, ennyi talán a lényeg. A nehéz mondatokat a könyvben is be tudom jelölni magamnak, de egy programban ez tűnhet egyszerűbbnek. Én általában nem vagyok a programok kedvelője, tudod, de ennek az az oka, hogy még nem láttam olyat, ami jelentős pluszt adott volna. Erről már beszélgettünk egy másik témánál: a beszédfelismerés, az interaktivitás lehet majd a későbbiekben ilyen, de még nem tartunk ott. Az, hogy emlékszik, melyik mondat volt nekem nehéz, a ceruza színvonala, már bocsánat. Az, hogy könnyebben tudok léptetni az egységek között, megint csak a használatot könnyíti, a módszerhez nem tesz hozzá.
Makara anyagának megint az a legnagyobb baja, hogy nem kollektív tudás és komoly anyagi befektetés eredménye. Nagyon jók a meglátásai, de maga az anyag nekem kiforratlan. Megcsináltam viszonylag sok leckét, és nem éreztem hatását. Ettől még más láthatja úgy, hogy bejön neki, de nekem új anyag feldolgozásra nem megfelelő. Csillagokat úgy adok, hogy ami abszolút használhatatlan, mert az információkat sem tartalmazza, az 1 csillag. Ami legalább 2 csillagot kap, abból meg lehet tanulni. Ami több csillagot kap, arról azt gondolom, hogy az átlag teljesen kezdő számára megfelelőbb. Makara anyaga a gyerekek, az idősek és a beszédfronton gyenge, kiábrándult haladók számára jóval értékesebb 2 csillagnál.
Milyen változtatásokat tudnék javasolni így hirtelen? Rövidebb leckék, az első leckékben nagyon egyszerű, héthöznapi, hasznos kifejezések a kezdeti lelkesedés fenntartása érdekében. Szerintem a kezdő szövegek túl nehezek. Kétszer ekkora terjedelem, több szöveg. A magyar szöveg nem kell a hanganyagra. Nyelvtani szabályok ismertetése és néhány gyakorló feladat, szószedet akár külön könyvben. Akit annyira zavar, az ne találkozzon vele. Nekem gyorsít, én igenis hatékonyan tanulok, ha megkapom készen a szabályokat, kivonatolva a megtanulandó kifejezéseket.

tnsnames.ora 2016.07.18. 11:27:46

@Tanuljnyelveket:

>>>>
Makara anyaga a gyerekek, az idősek és a beszédfronton gyenge, kiábrándult haladók számára jóval értékesebb...
>>>>

Akkor én lennék a célközönség? Némi extrapoláció után egy fejlődésben visszamaradt nagyranőtt éretlen gyerek vagyok lélekben, aki egyúttal öreg mint az országút fizikailag. A kiábrándultság is abszolút stimmel :D:D:D:D

Az én tapasztalatom, infóm alapján

* a Tangóban van további 8.000 mondat két részletben a korábbi Relaxa tananyagokhoz képest, az elmélyítés céljával.

* Értem a ceruza analógiát, de ezres nagyságrendnél azért egyszerűbb listázni a problémás mondatokat, mint lapozgatni. Ugyanígy a kétirányú írásos fordítás és ellenőrzése is egyszerűbb szoftveresen.

* Máig tartom, hogy 100.000 forint teljes kiépítésű Relaxa audio-anyag a 16 db nyomtatott könyvvel reális ár, Ami nem reális az a 270.000 forintos Tangó ár.

* Én hangsúlyoznám a magam részéről a nagycsoportos, fizikai akvtivitásos tanulás előnyeit (lásd BECS-es videó), különösen amiatt, hogy tömeges léptékben kéne angolul tudni. Ebben szerintem verhetetlen Makara módszere. Én 2-4 fős tanulócsoportban is éreztem magamat rosszul, téves c csoportosítás miatt, míg Makaránál egy falu tudott egyszerre tanulni teljes korspektrumon. Ráadásul nem lefelé nivellálón, hiszen a gyengébb is fel tudhat menetközben zárkozni.

* Tudom, hogy az Assimil analógia áll (ami jóval olcsóbb alternatíva a témában), de nagyon fontos a kiejtés említése, ami nekem vesszőparipám. A hagyományos nyelvtanulásnál alig-alig olvasunk, javítunk a kiejtésnél (évtizedes tapasztalatom alapján), ami borzasztó kiejtést eredményez. Engem a saját rossz kiejtésem például nagyon zavar. Makara módszere ebben is segít.

* Szerintem oktatástechnológiailag nem eldöntött tény az a vesszőparipám, hogy szabályok & kivételek tanulásával/gyakorlásával avagy panelek/automatizmusok rögzülésével érdemesebb/hatékonyabb tanulni. A szabályok az elején gyorsítanak, sikerélményt adnak, aztán a kivételek meg pont fordítva: veszik elfele az ember kedvét. Egyre kisebb előrelépéshez, egyre több energia kell, lásd angolban phrasal verbs meg társai.

* Az valóban nagy gond, hogy túl nagynak látszik a tanulási idő- és erőforrásigény. Ráadásul Makarával még messze van a filmek, -sorozatok értése. Az is fura, viszont mindenképpen említendő, hogy az üzlet angolt is így "dedósan" (értsd jól!) tanítja, holott aki ottjár annak már más tanulási körülményei, viszonyai kellenek legyenek (statisztikai relevanciával). Azaz itt már "túlhajtás" esete is fennforoghat, nem? Azaz valahogy nem 100% vegytiszta Makara-módszer kellene, hanem kombinálva egyirányú továbblépéséi lehetőséggel.

* Én pont az egyszerűbb leckéket nem favorizálnám, újrakezdőként. Jóval többnek látszik az újrakezdő, mint az igazán és tényleg nulláról kezdő tanuló. Az újrakezdőnek meg így könnyebbnek látszik a bekapcsolódás már rögtön a legelején is, azzal, hogy van kihívás (nem azonnal uncsi a dolog, mint egy "go angol"-nál). Ahogy egyébként az Assimilben is rögtön az elején a lecsóba csapnak belefele.. Az viszont komoly gond lehet, ha nem elég minimális és jól építkező (minimális + jól fokozatos + teljes) a szöveg Makaránál (amit említesz). Én sajnos kevés vagyok ennek megítéléséhez, mérlegeléséhez.

PS: Nagyon köszi a posztot és a kommente(ke)t

tnsnames.ora 2016.07.18. 12:36:54

Na még két bulletpont. miben több a Tangó (ennyi plusz pénzért, ráadásul nem is 270.000, hanem 280.000-ért)

* Van kiejtésiskola (akcentusok) az első fejezeteknél. brit, amerikai, kanadai, ausztrál stb. Ez nagyon érdekes volt a demó-órán, én nagyon élveztem. Ez nyilván nem fősodratú probléma, bár hozzá kell tegyem volt egy ausztrál megrendelő az életemben, aki a halálba idegesített avval, hogy kvázi egy szavát nem értettem.

* Vannak rajzok/illusztrációk a gyerekek kedvéért. Ha hiszünk a képi megjelenítés fontosságában (nyelvtanulás kontextusában), akkor ez is egy feature, aminek nyilván van költsége is.

PS: Annyira jó lenne kivételesen, ha ez az írás index2 címlapos poszt lehetne, mert kiváncsi lennék a köz véleményére illetve főleg tapasztalatára. Én például még nem láttam élő embert, aki Tangó-vásárló lett volna ;)

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2016.07.18. 13:07:07

@tnsnames.ora: Az eddigi nyelvtanulási tapasztalatom az, hogy szinte bármilyen módszerrel tudtam eredményt elérni, ha az adott módszert képes voltam több leckén át, kitartóan csinálni. A Makara módszerrel nekem az a legnagyobb bajom, hogy én ezt nem tudom, nem akarom csinálni. Miért? Türelmetlen vagyok, nincs ennyi szabadidőm. Szeretek azonnal eredményt látni, itt ilyen nincs, egyszer csak beérik a munkád, vagy nem, bízz benne, hogy igen. A készen kapott szabályok nem zavarnak, sőt, örülök, hogy időt spórolok velük. A beszéd és a hallás utáni értés mindig erősségem volt. Nekem nehezebben megy a fordítás, a két nyelv közötti ide-oda váltogatás, a megfelelők keresése. Úgyhogy ez nem az én módszerem.
Valóban nagy előny a csoportos tanulásnál, hogy mindenki egyszerre szólal meg úgy, hogy nem kell feszengenie a többiek előtt. Ezért is mondom, hogy a problémamegoldás nagyon erős Makaránál. Azt nem gondolom, hogy feltétlenül mindenkinek így kell tanulnia, de akinek a beszédközpontú stílus nem jött be, mert nem akart / tudott megszólalni, annak ez nagyon jó. A szabályok vs panelek automatizálása ügyében azt gondolom, hogy mindkettő kell. Mi a hatalmas gond ezzel? Mondj olyan módszert, ami mindkettőt tartalmazza! Pedig ez alap lenne. A te egyéni szabadságod, hogy melyiket milyen arányban használod, de mindkettő kell. A sok két meg háromcsillagos módszerből kettőt-hármat összerakva tudsz egy jót csinálni, de az soha nem lesz olyan koherens, mint egy eleve teljes.

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2016.07.18. 14:07:33

@tnsnames.ora: Tangó vásárlót szerintem brutál nehéz találni. A sima Relaxa (könyv+CD) elég ismert, mert könnyen sokszorosítható, továbbadható. A legtöbb ember angolt vagy németet akar tanulni magyar alapról. Ismert módszerek: nyelvtan könyvek (pl. Dohár), Kreatív, Relaxa, esetleg Assimil vagy Pons. Tanulság: "A nyelvtan könyvekből nem tudtam használható tudást szerezni, a Relaxa jobb. Nem kell tanulni, csak hallgatom mosogatás közben, a tudatalattim megtanulja." Ennél többet, értelmesebbet nem nagyon írnak.

tnsnames.ora 2016.07.28. 19:59:33

@Tanuljnyelveket:

Írtam egy irgalmatlan hosszú blogposztot a facebook-kommentszekcióban a kialakult vitáról, a magam nagyon kevés/gyarló eszközeivel:

liftinstinct.blogspot.hu/2016/07/disputa-relaxa-villam-qll-kvantum.html

nice777 2018.10.12. 14:58:19

Sziasztok! Nekem bevált a Relaxáció módszer. Német alapfokon voltam, amikor megkaptam családtagtól. Famíliától Krimiig van még az anyag, kb. 5-6 hét alatt értem a végére, némi plusz nyelvtannal és szókinccsel elértem a középfokot.
A francia anyagom sajnos rövidebb, abból kb alapfokú a tudásom.
Nekem nagyon tetszik a módszer, mert a legjobban a nyelvtan- és szómagolást utálom, ebben a felépítésben azonban a teljes mondatok bekúsznak a fejembe, és a meglévő szókincset egyrészt gyarapítják, másrészt újabb mondatokat tudok alkotni. Ez az anyag véleményem szerint beszélni tanít, nálam ez is volt a cél, a folyamatos, gondolkodás nélküli kommunikáció.
süti beállítások módosítása