Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Pons – nyelvtanfolyam kezdőknek

2016/03/14. - írta: Tanuljnyelveket

A Pons kiadványai, csakúgy mint az Assimil, szinte minden nagyobb könyvesboltban kaphatóak. A Pons nagyobb termékválasztékkal rendelkezik, van külön nyelvtan, igetáblázat, gyorsított kurzus, mobil kurzus (autóvezetéshez, utazáshoz). Ebben a posztban a kezdő nyelvtanulóknak készült klasszikus csomagokat fogom vizsgálni. Ennek az Assimilhez hasonló az ára, körülbelül 10 000 Ft. Ezért az árért egy könyvet és 2 CD-t kapunk. Angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven elérhető.

A francia Assimilhez képest a német eredetű Pons sokkal rendezettebbnek tűnik. A hagyományos nyelvkönyvekhez szokott, rendet szerető nyelvtanuló boldogan sóhajt fel: “A németekben most sem kellett csalódnom. Itt végre szépen, rendezve össze van gyűjtve, amit tudnom kell.” A Pons szövegei, dialógusai egy folytatásos történetet képeznek, amit én kifejezetten szeretni szoktam. Ennek ellenére ezt a módszert valahogy nem sikerült megszeretnem, és csak sokára jöttem rá, hogy miért.

A leckék felépítése

Minden lecke egy rövid olvasmánnyal kezdődik, amit az új szavak, kifejezések fordítása követ. Ezután jön egy rövid, de érthető nyelvtani anyagrész, valamint kevés, de változatos gyakorlat. A kötet 80 leckét tartalmaz, emellett minden tizedik lecke után egy ismétlő részt. A könyv végén megtaláljuk a feladatok megoldásait, és egy szószedetben a feladatok szavait is. A leckékhez kapcsolódó szómagyarázatok tördelésénél sajnos nem figyeltek arra, hogy az egyik nyelv / oldal letakarható legyen, ami megnehezíti az ellenőrzést. Az Assimilhez hasonlóan a Pons is épít a nyelvtani szakkifejezések ismeretére.

Szókincs

A rendezettség mellett a másik legnagyobb különbség az Assimil és a Pons között, hogy a Pons szókincse leegyszerűsített. Az Assimil módszer lényege, hogy nagyon hamar bedobja a tanulót a mélyvízbe, és szókincsben és nyelvtanban egyaránt viszonylag bonyolult dolgokkal szembesíti, mintha anyanyelvi környezetben lenne. A Pons elején nincs se “patkányfogó”, se múlt idő, szépen sorban haladunk, mindent a maga idejében. Annak is biztosan örülni fogunk, hogy a helyzetek sokkal életszerűbbek: az egyszerű, hétköznapi nyelvvel találkozhatunk, egyszerű, hétköznapi szituációkban. A teljes kötet kb 1800 szót tartalmaz, az Assimil összehasonlításképp legalább 2200-at, de inkább többet.

Elérhető szint

A legnagyobb kérdés számomra az, hogy kinek jó ez így. A Pons kötetei egy magabiztos turista szintig visznek (A1, gyenge A2), viszont azt nem mondhatjuk, hogy a tipikus turista kifejezéseket, helyzeteket tartalmazzák. Mivel a legtöbb tankönyvsorozat első kötete túlzottan részletesen veszi a nyelvtant és hosszú szólistákat magoltat, jó ötletnek tűnhet a Pons-szal kezdeni, és csak aztán rátérni egy kezdő nyelvkönyvre. A probléma itt az, hogy a 80 leckés Pons végigtanulása rendkívül időigényes, heti 2-3 leckével számolva fél év-1 évig tart. Ezután lesz egy felületes tudásunk, amit rengeteg idő befektetésével muszáj lesz mélyítenünk. Ha turista szintre van szükségünk, ennél sokkal jobb módszert is találhatunk. (A régi Teach yourself kötetek például szuperül összegyűjtik a turisták számára fontos kifejezéseket.)

Megítélése

Az általánosan elmondható, hogy magyar nyelven kevés vélemény olvasható a nyelvtanuló módszerekről, de ebben az esetben ez bármely nyelvre igaz. Németország és Ausztria mellett csak mi vagyunk Pons “fogyasztók”, a világ legnagyobb részén ez a könyv ismeretlen. A vélemények elenyésző száma miatt általánosságban semmit se lehet róla mondani. Amellett viszont nem tudok elmenni, hogy a Ponsra keresve találtam olyan oldalt, ami felületessége miatt nem ajánlja, és két vastag nyelvtant javasol helyette. Ha bölcsészkart szeretnénk végezni, kövessük nyugodtan ezt a tanácsot, de ha használható nyelvtudást, nyelvvizsgát szeretnénk, a Pons sokkal jobb választás bármilyen leíró nyelvtannál. Persze azért vannak nála jobbak is.

Mégis mi vele a baj?

A legnagyobb baj, hogy nincs mögötte gondolat, nincs mögötte “miért”, ez nem egy módszer. A Pons egy hagyományos, csoportos tanulásra szánt könyv mínusz a társalgási feladatok egy része, és a gyakorló feladatok nagy része. Igazából nem több, mint egy hiányos tankönyv vagy egy felületes tankönyv. Az Assimil direkt olyan felépítésű, mint amilyen. Aki ebben a módszerben bízik, annak hajrá. A Pons viszont semmilyen. És mivel kevés a gyakorló feladat, borzasztó unalmas is, mert minden leckét újra és újra kell magolnunk. Csak annak tudnám ajánlani, aki rengeteg más inputot kap: idegen nyelvi környezetben él, napi szinten néz sorozatokat az adott nyelven.

Nekem ez a kötet csak két csillagot ér. A következő posztban a mobil kurzusról jön a lesújtó vélemény, és hogy végre valami pozitív is legyen, hamarosan következik az a módszer, ami számomra az etalon: az abszolút 5 csillagos French in Action.

vissza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr58476006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása