Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Pimsleur

2016/04/14. - írta: Tanuljnyelveket

A Pimsleur módszer kizárólag audio alapú. Van ugyan egy kis füzet mondatokkal, ami az írott nyelvet bemutatja, de a munka nagy része hallott mondatok hangos fordításából áll. A Pimsleur anyagok angol anyanyelvűek számára készültek, és nagyon sok nyelv tanulásához elérhetőek. Erős alapfokú angol tudással már nyugodtan lehet velük próbálkozni. A nagyobb nyelvekhez 4-5 szint is elkészült már, a kisebbekhez csak 1-2. Van ingyenes mintaóra, és kedvezmény kupont is kaphatunk, de a program ára mindenképpen durva. Az 5 szintes francia program például 550 dollár.

A program felépítése

Egy szint 30 leckéből áll, egy lecke 30 perces. Először egy párbeszédet hallunk, majd megtanuljuk a kifejezéseit. Építőelemenként haladunk, először kapunk egy új szót, aztán szószerkezetben, majd mondatban használjuk. Nagyon fontos, hogy nincsenek magyarázatok, vicces angol nyelvű kulturális szösszenetek, amelyek nagyon sok podcastot használhatatlanná tesznek. Hogy miért? Hacsak nem újrakezdők vagyunk, a legtöbb leckét többször is meg kell hallgassuk ahhoz, hogy az új információk kellőképp bevésődjenek. A vicces angol nyelvű akármik nekem már elsőre is végtelenül idegesítőek (nem angolul akarok tanulni), nemhogy sokadszorra.

A Pimsleur program alapja az ismétlés. Minden elem újra és újra előkerül, először gyakran, aztán egyre ritkábban. Ha valaki könnyen tanul vagy ismeri már valamennyire a nyelvet, nem kell többször meghallgatnia egy-egy leckét. A tempó a leckéken belül elég feszített, én semmiképp se ajánlanám vezetéshez vagy utazáshoz. Mindenképp nyugodt környezetben, bekávézva érdemes hallgatni. Ha az eredeti elképzeléshez tartjuk magunkat, a pause gomb használata nélkül, hangosan kell kimondanunk a mondatokat, tehát nyugodt környezetre van szükségünk, és gyorsan kell reagálnunk, azonnal le kell fordítanunk, amit hallunk, gondolkodásra nincs lehetőség. Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha szinkrontolmács képzésen lennénk. A helyes megoldást azonnal halljuk, miután kimondtuk a saját válaszunkat. A megadott időkeretbe csak akkor van esélyünk beleférni, ha a fordításunk majdnem teljesen automatikus (tehát már szinte nem is fordítás).

A program előnyei

A kezdetektől fogva olyan aktivitást vár el a használótól, ami kihívást jelent (nem túl könnyű, nem unalmas), ugyanakkor teljesíthető. Az első perctől fogva a célnyelven kell beszélnünk, de csak olyan dolgokat kell mondanunk, amit már hallottunk, amit már van esélyünk mondani.

A szavak, mondatok mindig kontextusban jelennek meg. Általában van egy szituáció, amit el kell képzelnünk, és amiben mozgunk az óra alatt.

A megoldásokat és a párbeszédeket kizárólag anyanyelvi beszélőktől halljuk. Mivel a hallásértésre és a beszédre koncentrálunk, a Pimsleur nagyon jól fejleszti a kiejtést. Ha valakinek sok ideje van, érdemes lehet ezzel kezdeni egy új nyelv tanulását.

A saját anyagát nagyon jól megtanítja, szinte beleveri a nyelvtanulóba. Minden lecke végén el kell döntenünk, tudtunk-e válaszolni a kérdések 80%-ára. Ha igen, mehetünk tovább, ha nem, ismételnünk kell. Aki ezt így végigcsinálja, az a Pimsleur anyagát nagyon magabiztosan tudni fogja. Rengeteg sokkal rosszabb program van, amivel szinte lehetetlen megtanulni vagy amivel nem mindenkinek sikerül megtanulni. A Pimsleur egyik legnagyobb erénye, hogy mindenki megtanulja az anyagát, és mindenkinek önbizalmat ad a továbbiakhoz.

A program hátrányai

Nem véletlenül írtam azt, hogy a Pimsleur anyagát lehet vele megtanulni, és nem azt, hogy az adott nyelv alapjait. A Pimsleur szókincse nagyon limitált (egy leckében 4-5 új szót tanulnuk), még akkor is, ha 5 szintes nyelvet választunk, és végigmegyünk rajta. Nyelvvizsgára semmiképpen sem készít fel, még az A1 szinthez is hiányoznak alapszavak.

Ha a szókincset nézzük, olyan mintha  a program utazó üzletembereknek készült volna. Egyrészt kifejezetten formális (nagyrészt magázódik), másrészt leginkább éttermezést, útbaigazítást-tájékozódást, és a másik családja felőli udvarias érdeklődést tartalmaz.

Lehet, hogy én vagyok vizuális típus, de nekem nagy gondot okozott, hogy nem láttam az új anyagot leírva. Én értem, hogy ennek az a célja, hogy a kiejtésem jobb legyen, ne befolyásoljon a leírt szöveg, de ez nálam egyáltalán nem vált be. Az új szavakat minden alkalommal másképp mondtam ki, az íráskép nélkül nem tudtam őket értelmezni, befogadni, és pláne nem tudtam őket megjegyezni. Az “olvasás” füzetke nem a leckék mondatait tartalmazza sorban, teljesen más logika szerint van felépítve.

Ha minden órát csak egyszer csinálunk végig, egy szint 15 óráig tart. Az 5 szint 75 óra. Ennyi idő alatt más módszerrel többet is meg lehet tanulni, bár kétségtelen, hogy nagyon sok rosszabb és kevésbé hatékony módszer van a Pimsleurnél. Hardcore nyelvtanulóknak azért 75 óra alatt ez az üzletemberes alap egy kicsit kevés lesz szerintem. És a 75 óra a legoptimistább időtartam.

Az audio kurzusok nagy hátránya, hogy ismételni pont annyi ideig tart, mint átvenni egy új anyagot. Egy fejezetet egy könyvből át lehet futni, de az audio leckét végig kell hallgatni, hacsak nem vagdossuk ki a nekünk fontos mondatokat, de nálam ez kizárt. Én a nyelvtanuló programokkal nem akarok dolgozni, kreatívkodni. Használható, kész anyagot akarok kapni. És hát a pénz. 550 dollár most körülbelül 150 000 Ft.

Kinek ajánlom?

A Pimsleur nagyon hasznos lehet azoknak, akik nem mernek megszólalni az adott idegen nyelven vagy nagyon rossz a kiejtésük. Kiváló azoknak, akik nagyon rossz nyelvtanulónak tartják magukat, azt gondolják, nincs ehhez tehetségük, és csak nagyon nehézkesen tudnak tanulni. Nagyon jó lehet olyan nyelveknél, amelyeknek más az írásrendszere. Ebben az esetben segíthet kezdeti sikereket adni és megőrizni a motivációt. Vizsgára készüléshez teljesen alkalmatlan, talán szóbeli vizsga előtt lehet hasznos kipróbálni. Ha az árát nem veszem figyelembe, nálam 3 csillagot ér a Pimsleur. Azt azonban muszáj hangsúlyozni, hogy ezt az összeget semmiképpen nem éri meg senkinek.

 

vissza 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr888621850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása