Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Teach Yourself

2016/08/24. - írta: Tanuljnyelveket

teachyourself.jpgA Teach Yourself sorozat angol anyanyelvűeknek íródótt, de viszonylag nagy választékban kapható magyar webáruházakban is, ezért mindenképpen megérdemel egy posztot. A Teach Yourselfnek számos generációja van: az első, ma már nehezen elérhető könyvek a nyelvtanos-fordító stílus jegyében íródtak, a 90-es évektől viszont a kommunikatív stílus volt itt is az irányadó. Körülbelül tízévente született egy újabb változat, de a fő szervező elv mindig a beszédfunkció, a kommunikációs helyzet maradt. A fejezetek például a szobafoglalás, a vásárlás vagy az útbaigazítás témája köré épültek. Az egyes generációk között mára már szinte lehetetlen kiigazodni. A képen a saját példányaim vannak: a 90-es évekből származnak a fekete színű spanyol és olasz könyvek, a 2000-esből pedig a fehér színű francia. Minimum egy újabb generáció van, amiből már egy könyvet se ismerek részleteiben. Az amazonon tudtam megnézni a legújabb változat előnézetét: az alapján én nem látok nagy különbséget. A sorozat internetes véleményezői viszont gyakran említik, hogy az egymást követő generációk egyre gyengébbek. Visszatérő téma az eluralkodó felszínesség, az anyag felhigulása, a dialógusok rövidülése, az angol nyelvű részek elburjánzása a hanganyagban. Emellett a szerzők egyre inkább, és egyre szélsőségesebben tartózkodnak a leíró nyelvtantól, a hosszas magyarázatoktól, és úgy általában bármilyen rendszertől.

A különböző nyelvekhez készült anyagok egyértelműen nagyon változó minőséget képviselnek. A szerzők csak irányvonalakat, célokat kapnak a kiadótól, rajtuk múlik, hogy mit, milyen sorrendben mutatnak be. Teach Yourself könyvet ennek megfelelően nem szabad láttatlanban, csak a márka miatt megvenni. Az általam birtokolt példányok közül például a francia rémes, konkrétan használhatatlan, az olasz viszont egészen kiváló, és a spanyol is nagyon jó információanyagát tekintve.

 

A jelenlegi Teach Yourself választék szerintem túl nagy. Egy-két, jól kidolgozott anyag helyett számos változatot találunk, melyek között nagyon nehéz lehet a választás. Ez vezethet persze több különféle kötet megvásárlásához, ami növeli a kiadó hasznát. A Complete elnevezésű csomag (16-18 000 Ft) állítólag B2 szintig visz el minket, a Get Started viszont csak A2 szintig (7-8000 Ft). B2 szint fölött létezik egy Enjoy változat is (8000 Ft). Csak a beszédkészséget fejleszti a Get Talking és a Keep Talking (a kettő együtt 10 000 Ft), vannak külön nyelvtant és szókincset tanító csomagok (darabonként 4-5000 Ft), alapszótár, turistáknak szánt könyv, egynapos gyorstalpaló. Ez a haszontalanul nagy választék, elaprózódás egyébként egyre általánosabb jellemzője az önálló nyelvtanulókra épülő piacnak. Gondoljunk csak például a Pons borzalmas kiadványcunamijára. Könnyen előfordulhat, hogy észre se vessszük, és összességében 30 000 Ft-ot elköltünk 4-5 igénytelen, felületes könyvre. A Teach Yourself márkának egyetlen hatalmas előnye van, amit mindenképp ki kell emelni: ritka nyelvekhez is viszonylag könnyen elérhető. A jelenleg Complete néven kapható, állítólag B2 szintig eljutó változat tartalmaz egy körülbelül 400 oldalas, kis alakú könyvet 20 leckével, valamint 2 és fél óra hanganyagot. Annak a csomagnak az átdolgozott változata, amivel én is rendelkezek.

Zanzásított kurzuskönyv

Az egyes fejezetekben kapunk néhány hétköznapi szituációhoz kötődő párbeszédet, egy rövid nyelvtani magyarázatot, és egy pár feladatot, aminek a könyv végén megtaláljuk a megoldását. A Teach Yourself felépítésére, módszertanára sajnos általában igaz az, amit a Pons esetében is leírtam: nem koncentrál eléggé az önálló tanulók igényeire. Valójában egy átlagos kurzuskönyvvel állunk szemben, amiből kihagyták a feladatok nagy részét, de beleírták a megoldásokat. Amíg az Assimil esetében legalább egy egyedi módszert kapunk, a Teach Yourself vagy a Pons csak a divatos kommunikatív könyv zanza változata.

A töménység mögött nyilvánvalóan anyagi, és nem módszertani megfontolás áll. Ha több feladatot, több hanganyagot készítenének, az árat olyan mértékben kéne megemelni, ami a legtöbb vásárló esetében már túlmenne a lélektani határon. Ez viszont így önmagában rendkívül kevés. Ha csak a Teach Yourselffel szeretnénk tanulni, konkrétan be kell magolnunk az egyes leckéket, olyan magas ismétlésszámmal kell mennünk a gyakorlatok hiánya miatt. Persze választhatjuk azt is, hogy veszünk mellé még mást is kiegészítésnek, de akkor összességében már sokkal többet fogunk költeni. A Teach Yourself annak lehet jó esetleg, aki anyanyelvi környezetben tanul, tehát nap mint nap rengeteget gyakorol, és szüksége van egy gyors összefoglalóra, ami megvilágít a számára néhány dolgot. Mivel a Teach Yourself minden készség egyidejű fejlesztésére törekszik, igazán egyiket se fejleszti elég jól vagy elég alaposan. A Pons úgy próbál meg szórakoztató lenni, hogy az olvasmányok egy összefüggő történetet adnak ki, a Teach Yourself viszont nagyon koncentrál a turistás dialógusokra, és hosszas angol nyelvű országismereti fejtegetésekre bízza a szórakoztató faktort. Ez azért hatalmas probléma, mert a száraz idegen nyelvű anyag elsajátításához szükséges nagy ismétlésszám csak embertelen akaraterővel teljesíthető.

A Teach Yourself nagyjából úgy működik, mint egy kifejezésgyűjtemény az adott szituációkra. A tanulnivaló alapegysége a mondat. Ha az utasításokat követve végigcsináljuk, rengeteg panel mondattal fogunk rendelkezni, amiket a kellő számú ismétlés után papagájként mondogathatunk. Ennek a hasznossága egyéni elbírálás kérdése.

Francia: kevés segítség, zűrzavar

Ha valaki nem rutinos nyelvtanuló, általában sok segítségre, magyarázatra van szüksége, bizonytalan a válaszaiban, az fokozottan gondolja át a vásárlást. A képen látható francia könyv szerzője például mintha elfelejtette volna, hogy kiknek ír tananyagot. A marketing szerint a Teach Yourself alapja a ‘discovery method’. Ez azt jelenti, hogy semmit sem kapunk készen, minden információt magunknak kell felfedeznünk. Például meghallgatunk és elolvasunk egy párbeszédet, amiből megpróbáljuk kihallani, kikeresni adott angol mondatok fordítását. Ez a módszer készségfejlesztésnek jó, de a memorizálást nem igazán segíti. Önálló tanulóknak szánt könyvben talán nem kéne ennyire erőltetni. Az állandó feladatozás az anyag átláthatalanságához,  töredezettségéhez vezet. A legnagyobb probléma pedig az, hogy a párbeszédeknek nem kapjuk meg a teljes fordítását, csak a feladatban szereplő kifejezések jelentését tudjuk csekkolni a megoldókulcsból. A többit vagy helyesen következtetjük ki, vagy nem.

A Teach Yourself French emellett információanyagában is gyenge.  Az érthetetlen módon összeválogatott, számos lényegtelen elemet tartalmazó szókincs mellett a nyelvtant is össze-vissza, darabosan, ugrálva próbálja meg átadni. Több értelmetlen és gyenge feladatot tartalmaz, van hogy angol nyelvű kérdésekre kell válaszolnunk angolul. Hatalmas gond, hogy a hanganyag nem passzol teljesen az írott anyaghoz. A kommunikatív feladatok megoldásait nem tartalmazza a CD, van viszont rajta más feladat, ami a könyvben nincs leírva. Önálló tanulóknak nem csak a követhetőség lenne nagyon fontos, de a gazdag hanganyag, a jó kiejtési minta is. Itt a kapott szöveg legalább fele angol nyelvű blabla, jópofizás, fontos mondatok, szóösszetételek nincsenek felmondva a célnyelven.  A tanuló anyanyelvén való fecsegés egyébként megint egy olyan dolog, ami mostanában széles körben elterjedt, és a podcastok esetében is sajnos sokszor megjelenik.

Összefoglalva a lényeget: a Teach Yourself kötetek minősége rendkívül változó. Magára a módszerre egy átlagos anyaggal két csillagot tudok adni. A legfontosabb indoka a gyenge értékelésnek az, hogy a kapott anyag nagyon kevés ehhez a módszerhez. A francia sajnos egyáltalán nem üti meg a szintet, minden szempontból borzalom. Vannak viszont egészen kiváló információtartalmú könyvek: az olasz és a spanyol kiadványt például nagyon tudom ajánlani. A Teach Yourself Italian Grammart sajnos nem ismerem, de fórumokon sokan dicsérik. Ugyanaz a szerzője (Lydia Velaccio), mint az alap kurzusnak, ez alapján én bíznék benne.

Ha valaki ezt a módszert választja, jobb ha tisztában van vele, hogy csak egy információs könyvet fog kapni. A használónak kell kitalálnia, hogyan tanulja meg az információkat, mert a Teach Yourself maga nem tanít meg semmit, gyakorlatilag nincs beleépítve gyakorlás és ismétlés. A hanganyagot biztos, hogy kell valamilyen programmal vagdosni, szerkeszteni. A Teach Yourself nem azoknak készült, akik folyékonyan szeretnének beszélni egy nyelven, hanem azoknak, akik ismerkedni szeretnének egy nyelvvel. Ha nem várunk tőle túl sokat, még akár kellemes meglepetésben is részünk lehet. A B2-t itt mindenképpen felejtsük el.

 

 

vissza 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr1111650104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2016.08.25. 08:42:22

WoW! Nagyon szépen kidolgozott, informatív poszt,. Jah és könnyű volt rájönnöm, hogy nem én vagyok a célközönsége a cuccnak :)
süti beállítások módosítása