Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Mit kell tudnod, ha nekiállsz megtanulni egy nyelvet?

2016/03/05. - írta: Tanuljnyelveket

Nem kell hozzá tehetség 

Nyelvet tanulni nem nehéz, viszont rendkívül időigényes. Mindenkinek. Ha a rengeteg idő egy részét értelmetlen dolgokra szánjuk, még tovább tart. Én magam kevéssé hiszek a nyelvtehetségben. Azt gondolom, rengeteg szorgalom és kitartás kell a nyelvtanuláshoz. Azok, akik akár 3-4 nyelven beszélnek, nagyon szeretnek nyelveket tanulni, és sok időt töltenek ezzel. Ennyi a titkuk.

Folyékonyan 2 hét múlva?

Az erős középfok eléréséhez minimum 5-600 óra tanulásra van szükség. Első nyelv esetében ez inkább 800-1000. Ezek az óraszámok koncentrált tanulásra vonatkoznak minőségi tananyaggal. Ha egy héten 1-2 órát tudunk nyelvtanulással tölteni, 15 év múlva fogunk folyékonyan beszélni az adott nyelven. (Vagy az intenzitás hiánya miatt akkor sem.) Ez a realitás. A csodamódszerek, titkos tanulástechnikai útmutatók olyanok, mint a fogyasztó tabletták. Jó lenne, ha működnének, de erre gyakorlatilag nulla az esély.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nagyon fontos, hogy egyszerre egy nyelvet tanuljunk. Válasszunk ki egy módszert vagy könyvet, amit következetesen vigyünk végig. Ha lehet az első fél évben még ne nagyon keresgéljünk az interneten, mert könnyű újabb és újabb módszerekre, alkalmazásokra elcsábulni, és egy helyben toporogni. Egy módszert, programot általában fél év alatt végig lehet csinálni, és utána át lehet térni egy másikra, ha változatosságra van szükségünk. A rossz módszereket, könyveket viszont könyörtelenül dobjuk, akkor is, ha esetleg nagyobb összeget fizettünk ki értük. Ha egy hónap rendszeres tanulás után nem látunk fejlődést, keressünk másik módszert, mert a jelenlegi valószínűleg nem működik.

Hogyan osszuk be az időt?

Minden nap kell tanulni, ez sokkal hatékonyabb, mint a heti egy-két intenzív tanulás. Körülbelül 30 percig tudunk egy dologra aktívan koncentrálni, így a napi 2x30 perc az ideális. A nyelvvel töltött idő természetesen ennél sokkal több is lehet, nézhetünk filmet, hallgathatunk podcastokat. Sőt, az a legjobb, ha minél több dolgot próbálunk meg az adott nyelven “fogyasztani”. A napi rendszerességet főleg a tanulás első szakaszában muszáj tartani. Ha kihagyunk néha egy-két hetet, azt fogjuk látni, hogy kiestünk a ritmusból, és újra elölről kell kezdenünk az adott fejezetet vagy akár a teljes könyvet. Ha már kialakult egy biztos tudásunk, nehezebben felejtünk, és tarthatunk akár hosszabb szüneteket is viszonylag büntetlenül.

Önállóan vagy tanárral?

Erre a kérdésre nem lehet mindenkire érvényes választ adni, de aki nyelvórára jár, annak fontos tudnia, hogy a napi 30-60 perc koncentrált otthoni tanulásra neki is szüksége van. A csoportos nyelvórán alacsony intenzitással dolgozunk, ezt mindenképpen ki kell otthon is egészíteni. Nagyon fontos, hogy nem várhatjuk el egy tanfolyamtól sem, hogy ott majd a fejünkbe öntik a tudást. A tanár csak bemutatja, elmagyarázza az anyagot, a tudást nekünk magunknak kell megszereznünk.

Milyen módszerrel / könyvvel / alkalmazással?

Erre a kérdésre ismét nincs mindenkire érvényes válasz, de az én tapasztalatom az, hogy a hatékony módszerekhez mindenképpen van nyomtatott könyv gyakorlatokkal és rengeteg egynyelvű hanganyag. (Tehát nincsenek rajta magyar utasítások, mondatfordítások, magyarázatok.) Későbbi posztokban lesznek részletes könyvtesztek, és fogok ajánlani anyagokat. A számítógépes alkalmazások között én még nem találtam olyat, ami önmagában lehetővé tenni a nyelvtanulást.

Ne ragadjunk le

Ha sokáig rágódunk egy fejezeten, unalmassá válik. Menjünk tovább, és térjünk vissza később ismételni. Az újraolvasás nem a legjobb ismétlés. Próbáljunk meg inkább visszemlékezni, aktívan felidézni, amit régebben tanultunk, és utána ellenőrizni magunkat. Az iskolában azt várták tőlünk, hogy legyünk maximalisták, csak akkor haladjunk tovább, ha 100%-ban elsajátítottunk valamit. Ez komoly akadálya az eredményes nyelvtanulásnak. Ha nagyjából tudunk valamit, nyugodtan menjünk tovább, de ne feledkezzünk meg az ismétlésről.

Ismételjünk sokat

A nyelvtanulás alapja az ismétlés, sőt a megfelelő ütemű ismétlés. Ha egy vizsgára készülünk fel, néhány hét múlva már elfelejtjük a tanultak nagy részét. Az agy törli azokat az információkat, amiket nem ítél szükségesnek, ha viszont egy hét, két hét majd egy hónap múlva újra találkozik ugyanazzal az adattal, hosszú távon is fontosnak tartja, ezért elraktározza.

Koncentráljunk magunkra

Fölösleges azon rágódni, hogy kinek milyen szerencséje van, mert 10 évesen járhatott különórára, vagy évekig külföldön élt. Nekünk kell dolgozni érte, hogy megtanuljunk egy nyelvet, és ez a cél bárkinek elérhető. Ha ma 30 percet tanulsz, már egy lépéssel közelebb vagy ahhoz a tudáshoz, amit most irigyelsz. Fél év rendszeres tanulás után sokak számára már te leszel az irigylésre méltó.

vissza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr588446806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása