Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Mit nézzünk spanyolul? Tévésorozatok

2017/08/17. - írta: Tanuljnyelveket

Az Internado című sorozatról már írtam egy teljes posztot, nyelvtanuláshoz a mai napig ezt tartom a legjobbnak. Ebben a bejegyzésben azokat a spanyol sorozatokat gyűjtöm össze, amik szerintem elég szórakoztatóak ahhoz, hogy a hallás utáni értést gyakoroljuk velük. Latin-amerikai sorozatok most nem lesznek a listán, azokról külön posztot tervezek.

1. Gran Hotel

Az Internado mellett talán ez a leghíresebb spanyol sorozat, mindkettő ment magyar szinkronnal is a tévében. A Gran Hotel egy vidéki szálloda életét mutatja be az 1900-as évek elején. A tulajdonosok, a gazdag, arisztokrata vendégek és a személyzet ellentéte mellett tiltott szerelmek, rejtélyek és gyilkosságok viszik előre a történetet három évadon keresztül. Az Internadóhoz hasonlóan rendkívül szerethető sorozatról van szó, akinek megtetszik a világa, megtetszenek a karakterei, azt nagyon be tudja szippantani. Könnyű együtt mozogni a családja titkait kutató, kicsit elkényeztetett, de nagyon jólelkű Aliciával, a félszeg Andrésszal, és az eltűnt nővére után kutató Julióval. A humort és a drámát mindvégig patikamérlegen mérik az írók, ha egy tragikus esemény történik, azonnal kapunk valami feloldást. A Gran Hotel tele van apró poénokkal, megjelenik benne például Agatha Christie és Poirot is.

2. Vis a vis

Tévés fronton a nyár legjobb híre volt számomra, hogy hamarosan forog a Vis a Vis harmadik évada. Egy itthon kevésbé ismert sorozatról van szó, nálunk sajnos nem ment a tévében, és szerintem magyar felirat sem készült hozzá. Az amerikai sorozatok közül leginkább a Prison breakhez tudnám hasonlítani, kis túlzással annak női változata. Macarenát idősebb, nős szeretője, aki egyben a főnőke is, sikkasztási ügybe rángatja bele, aztán mindent letagad, és hagyja hogy Macarena vigye el a a balhét. A lány évekre börtönbe kerül, megismeri az ottani világot, törvényeket, és egyre jobban alkalmazkodik a körülményekhez. A Vis a vis nagyon pörgős, tele van akcióval, fordulattal. Megy a hajsza egy elrejtett, rabolt zsákmány után, és persze a szökésre is történik kísérlet. A Vis a vis azon ritka sorozatok közé tarozik, ahol a nyuszi a farkassal szembekerülve nem dobja el a puskát, hogy erkölcsileg fölékerüljön, hanem beleüríti az egész tárat az ellenségbe.

3. Sé quién eres

Ezt a sorozatot szintén csak kevesen ismerik, pedig nagyon jó. Juan Elías, a jogi egyetem professzora amnéziásan tér magához egy autóbaleset után. Az autóban vele utazó unokahúga, a joghallgató Ana eltűnik. Elías régi szeretője, egy fiatal ügyvédnő biztos benne, hogy a férfi hazudik, mindenre emlékszik, és valójában megölte Anát. A történet néhol lassú, kicsit töltelékes, de a lezárás kárpótolja a nézőt mindenért. Bár sok a fordulat és a lelepleződés, mert gyakorlatilag mindenki hazudik, és mindenki titkol valamit, ebben a sorozatban az a legérdekesebb, hogyan változik a néző szimpátiája, kinek szeretne hinni, kinek drukkol. Az utolsó részeknél már nem az a központi kérdés, ki hazudik, ki mond igazat, hanem az, ki mellett állok, tudok-e még a “jónak” szorítani, vagy életképtelennek, szerencsétlennek érzem, és valahol ugyanolyan romlott vagyok, mint a világ, amit a sorozat bemutat.

4. El ministerio del tiempo

A spanyol köztévé vállalkozásáról biztos nem én fogom elsőnek leírni, hogy példát mutat abban, hogyan kell felhasználni az adófizetők pénzét. Az “időminisztérium” ügynökei titkos ajtókon keresztül utaznak az időben, és ügyelnek arra, hogy a történelem ne változzon meg. Minden részben a spanyol történelem egyik kiemelkedő alakját vagy fontos eseményét ismerhetjük meg, végig egyértelmű az oktató szándék. Lope de Vega, Velázquez vagy Cervantes valódi karakterek a történetben, emberközelivé válnak, és talán többekben felébresztik az érdeklődést a műveik után is. A sorozat legnagyobb erőssége, hogy az ismeretterjesztést gyönyörűen csomagolja be egy szórakoztató, fogyasztható körítésbe, ráadásul technikailag, képileg is magas színvonalú. A spanyol köztévé oldala (rtve.es) egyébként minden nyelvtanuló álma. Rengeteg sorozat érhető el itt spanyol felirattal az ‘A la carta’ menüpontban. A Ministerio esetében még a forgatókönyveket is le tudjuk tölteni.

5. Chiringuito de Pepe

A másik oldal, ahol sok spanyol sorozatot, tévéműsort meg tudunk nézni, a Telecinco oldala (mitele.es). Itt nem minden érhető el Magyarországról, és sajnos nincsenek feliratok, de nagy a választék. Ezen az oldalon találtam rá a Chiringuitóra, ami egy meglepően szórakoztató, nyári vígjátéksorozat. Sergi, aki egy 12 Michelin-csillagos éttermet irányít, haldokló nevelőapjától megtudja, hogy igazi apja egy tengerparti, kockásterítős étkezde vezetője. A haldokló utolsó kívánságként azt kéri tőle, hogy utazzon el a komoly gondokkal küzdő étkezdébe, vegye át az irányítást, és tegye rendbe apja vállalkozását. Sergi teljesíti a kérést, és magával viszi fiát, Manut is, akit elvált felesége váratlanul a gondjaira bíz. A sorozat fő témája a család, de természetesen a szerelem is szerephez jut. A család központba helyezése egyébként elég gyakori a spanyoloknál, csakúgy mint a furcsa, gyakran börleszkbe hajló humor, ami a szellemi vagy testi fogyatékosságot viccesként kezeli. A Chiringuito azon ritka esetek közé tartozik, ahol ez a humor a jóízlés határain belül marad, és élvezetes kikapcsolódást nyújt.

6. Aquí no hay quien viva

És ha már vígjátékoknál tartunk, jöjjön az egyik legsikeresebb spanyol vígjátéksorozat, ami magyarul Ez a ház totál gáz címen futott. Igazából nem szabadna, hogy jó legyen, de valamiért mégis élvezhető ez a sorozat. Egy társasház lakóiról szól, akik furcsa helyzetekbe keverednek a hétköznapjaikban, de elsősorban nem az események, hanem a karakterek viszik a hátukon a sorozatot. Adott három pletykás nyugdíjas hölgy egy kiskutyával, akik közül az egyik alkoholista láncdohányos, a másik szűz, a harmadik a negyvenes fiával él együtt. Adott egy meleg pár, akik próbálják titkolni, hogy melegek, egy fiatal pár, ahol a lány szorgalmas és pénzes, a fiú meg nem annyira. Két szingli lány: az egyik modell, a másik csúnyácska, és még sose volt kapcsolata. Ehhez jön még egy portás és egy házbizalmi, akinek a felesége diktál mindenben. Nyelvtanulóknak különösen jó ez a sorozat, mert a hétköznapi, beszélt nyelvvel találkozhatunk benne, de annak is tudom ajánlani, aki nagyon fáradt, és valami teljesen bugyuta néznivalóra vágyik.

7. El tiempo entre costuras

Ez a kosztümös minisorozat María Dueñas világhírű regényéből készült. A regényből is van magyar fordítás, és a sorozatot is lehetett magyarul látni az MTV műsorán Öltések közt az idő címmel. Itt találtam rá véletlenül kapcsolgatás közben, és azonnal megfogott a hangulata. Sira, a spanyol varrólány egy rossz párválasztás után Marokkóban találja magát egy hatalmas adóssággal a II. világháború idején. A fegyvercsempészetből szerzett pénzből ruhaszalont nyit, ahol bebizonyítja, hogy nemcsak divattervezőként, de kémként is megállja a helyét. A sorozat sokszor bugyuta és szürreális, de valahogy mégis végig értékes, és olyan mint a jó bor, lassan, nyugodtan élvezős.

8. Las chicas del cable

A Netflix sorozata egyértelműen az Internado sikerére épít, mert mindhárom főszereplő ott futott be igazán. Kicsit furcsa volt a gimnazistákat egy vállalat igazgatóiként viszontlátni, talán várhattak volna még ezzel egy pár évet. A sorozat az 1920-as években játszódik, egyelőre egy évad van belőle, de hamarosan jön a második. A madridi telefontársaságot együtt irányítja Carlos és húgának férje, Francisco. Utóbbi életében megjelenik régi szerelme, az állandóan bajba keveredő Alba, aki munkát kap a társaságnál, és felszítja a régi tüzet. A sorozatban elég hangsúlyos a nők elnyomása, mint téma, számomra sokszor szájbarágósan didaktikus és olcsó módon megjelenítve. Alba mellett más telefonos hölgyek sorsa is feltárul, a színészek közt van a Vis a visből megismert Maggie Civantos is. A Las chicas del cable számomra egyszer nézős limonádé, amibe nagyon jó ötlet volt belepakolni a máshol megszeretett színészeimet, nélkülük ugyanis nem néztem volna. A modern zene sokaknak zavaró volt ennél a sorozatnál, de nekem tetszett ez a keveredés, szerintem feldobta a zeneválasztás a filmet.

És ami egyáltalán nem tetszett

Végül jöjjenek azok a sorozatok, amiket nem szerettem, nem tudtam végignézni. Nem kínzásnak szánom őket, de szubjektív dologról van szó, lehet hogy másnak pont ezek jönnek majd be. Nekem végtelenül unalmas volt a világvége után egy hajón játszódó El barco, a Monte Christo-történet újragondolása, a Sin Identidad, az érdektelen bűnügyekben nyomozós Homicidios, és a dél-amerikai szappanoperákat idéző Velvet.

 vissza

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr3712757778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flóra525 2017.09.09. 11:22:41

Olasz sorozatokat is tud valaki ajánlani, egy tizenöt éves lánynak? Nem szeretem a nagyon lányos filmeket, inkább a krimiket és az akció filmeket. Előre is köszönöm a válaszokat :)

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2017.09.10. 23:06:57

@Flóra525: Remélem lesz valaki, aki fog tudni segíteni. Én viszonylag sokat kutakodtam olasz sorozatok után, de nem igazán jártam sikerrel. Az első probléma az, hogy az olaszok nem teszik elérhetővé a sorozataikat úgy, mint a spanyolok vagy a franciák, ezért nagyon nehéz őket megszerezni. A második probléma az, hogy eleve viszonylag kevés olasz sorozat van. Érdemes a youtube és a dailymotion oldalakon nézelődni, lehet találni olasz tartalmakat, de főleg nagyjátékfilmeket, romantikus vígjátékokat. A leghíresebb olasz sorozat a Gomorra, ami maffiás sorozat. Elég kellemes krimisorozat az Inspector Montalbano és a Non uccidere. Nagyjátékfilmek közül érdekes: Io non ho paura, Perfetti sconosciuti, Immaturi, Benvenuti al Sud, Il capitale humano, La migliore offerta.

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2018.01.18. 15:25:02

@Flóra525: A netflixen elérhető a Suburra című sorozat. Az első hónap ingyenes, igaz meg kell adni egy bankszámlaszámot. Az amazonon is vannak olasz tartalmak. Oda nincs előfizetésem, de az Il segreto dell'acqua című sorozatot dicsérték. Címeket tudok még írni neked, amiket azóta találtam, elérést sajnos nem: La porta rossa, L'inspectore Coliandro, Boris.

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2018.01.18. 15:45:06

@Flóra525: Rocco Schiavone, Intelligence Servizi e Segreti

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2018.01.18. 15:56:32

@Flóra525: Netflixnél bankkártya adatokat kell megadni, bocsánat, nem bankszámlaszámot.
süti beállítások módosítása