Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

Miért nem tudsz megszólalni angolul, ha még nyelvvizsgád is van?

2016/04/15. - írta: Tanuljnyelveket

A következő poszt Bandi kérdésére született válaszul. Remélem ő is, és a vele azonos helyzetben levők is hasznosnak fogják találni.

Röviden:

Azért, mert elmúltál 30 éves, és az iskolában tanultál angolul. Beszélni nem tudsz, olvasni viszont valószínűleg igen. Az az idő, amit nyelvtanulással töltöttél, semmiképp sem volt értelmetlen. Ha foglalkozol vele, sokkal hamarabb fogsz tudni angolul beszélni, mint aki most ismerkedik a nyelvvel.

Hosszan:

Az iskola célja mindig az, hogy felkészítsen az érettségire / felvételire / nyelvvizsgára. Amikor te voltál gimnazista, a Rigó utcai nyelvvizsgára kellett felkészülnöd, és az akkori érettségire. Mit kellett tudnod? Elsősorban fordítani, magyarról angolra, angolról magyarra, szótár segítségével. Emellett tudnod kellett a nyelvtani szabályokat: leginkább a kivételeket, a rendhagyó eseteket. Ezekre kiválóan tudtál tréningezni egy tesztkönyvvel. És a szóbeli? Ha emlékszel még, a szóbelin témák voltak, típus kérdésekkel és típus válaszokkal. (1000 kérdés, 1000 válasz megvan?) Ha ezeket jó bemagoltad, nagy eséllyel átmentél, még akkor is, ha a minimális pontszámot jelentő magnóhallgatásnál rosszul tippelted meg a válaszokat.

Azt nagyon fontos látni, hogy te igenis megtanultál angolul, csak olvasni tanultál meg, nem beszélni. Manapság mindenki a beszédcentrikus nyelvtanulást hangsúlyozza, holott a legtöbb embernek arra lenne szüksége a mindennapi életben, hogy információknak tudjon utánanézni angolul (olvasson), és levelezni tudjon angolul (olvasson és írjon). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mondj le a beszédről, de azt fontos belátnod, hogy a tudás, amivel rendelkezel, hasznos.

Az olvasás készsége mellett valószínűleg van egy körülbelül 3000 szavas szókincsed, aminek a nagy része passzív. Ez azt jelenti, hogy ha olvasod az adott szót, megérted, de ha neked kell felidézni, az már magától nem megy. Mi a lényeg? Ezeket a szavakat már tudod! Csak át kell nézned őket, és azonnal átkerülnek az aktív szókincsedbe. A nyelvtani szerkezeteket még könnyebb felidézni, azok passzivizálódnak a legnehezebben, hiszen jól beléd verték őket. Viszonylag kevés idő alatt el tudod érni, hogy meglegyen az alap szókincsed és nyelvtani tudásod, amivel majd elkezdhetsz beszélni. Ezután a beszédkészséget és a hallás utáni értést kell fejlesztened.

Tudnod kell, hogy nem azért nem tanultál meg beszélni, mert az órán nem beszélgettetek, hanem mert nem hallgattatok magnót. Valószínűleg egyszer meghallgattátok az olvasmányt, és a tanárod is inkább magyarul beszélt az angol helyett. A beszédkészség alapvető feltétele a sok minta, amiből neked nagyon kevés jutott. Minél több angol nyelvű szöveget kell majd hallgatnod és utánoznod ahhoz, hogy meg tudjál szólalni.

Javaslatom:

Kezdd az Assimillel, ami kezdőknek nem a legjobb választás, de újrakezdőknek kiváló. Írtam róla már posztot, azt nézd át, ha gondolod, de a te helyzeted egy kicsit más. Ezt a módszert neked találták ki. Hogy miért? Mert nincs benne semmi fölösleges. Rövid olvasmányok, rövid nyelvtani lábjegyzetekkel. Neked már nem kell lexikon, hogy megérts valamit, hiszen csak fel kell idézned az információkat. Esténként 30 perc alatt 4-5 leckét is át tudsz nézni, és viszonylag gyorsan a végére tudsz jutni a könyvnek. Mellé vehetsz még 3-4 könnyített olvasmányt, ami érdekesnek tűnik. A leckéket mindig olvasd fel hangosan, mondd a hangfelvétel után. Aztán próbáld meg a saját szavaiddal összefoglalni a lényeget. Ezen legyen a hangsúly! Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban ne használd az internetet! Az internet nagyon sok dologra jó, tele van hasznos anyagokkal, de van egy olyan hatalmas veszélye, hogy elúszol a lehetőségek között, és “tanulgatsz” ahelyett, hogy tanulnál. Ha kontrollálatlanul, cél nélkül próbálgatod az alkalmazásokat, csak vesztegeted az idődet. Különösen óvakodj a játékos alkalmazásoktól, mint például a Duolingo, amelyek azt a hamis képzetet keltik benned, hogy tanulsz, pedig csak játszol, “tanulgatsz”, és hajt a vágy, hogy az etapok végén megkapd a jutalmat. Ezeknek az alkalmazásoknak az a célja, hogy élvezetesek legyenek, és minél tovább játsszál velük, nincs mögöttük valódi szaktudás.

Ha ezzel megvagy (körülbelül 2 hónap), elkezdhetsz az interneten anyagokat keresni. Nem nyelvtanuló programokat! Keress olyan angol nyelvű fórumot, ami a szakmáddal, hobbijaiddal kapcsolatos, és vedd fel a kapcsolatot az ottani közöséggel. Először próbáld meg magad írásban kifejezni (kommentekben), és ha már látod, hogy az jól megy, megjön az önbizalmad a beszédhez is. Válassz egy angol nyelvű sorozatot, ami érdekel, és beszélj a szereplőkhöz, reagálj hangosan a helyzetekre, amiket látsz. Mondd el, hogy szerinted ki milyen, mi fog történni. Nagyon fontos, hogy sok angol beszédet hallj. Magyar feliratot semmiképp se használj, és angolt is csak akkor, ha már végképp nem érted, mi történik. Szerintem már ez is elég lesz ahhoz, hogy tudj beszélni, de ha gondolod, ki tudod magad próbálni beszélgető partnerrel is. Nekem a sok hallgatás mindig elég volt, hogy kialakuljon a beszédkészségem. Valahogy a nyelv dallama is megragadt a fülemben, és ezzel belsővé vált az adott nyelv, természetes lett, hogy azon szólalok meg. De ehhez sok óra hallgatás kellett.

A hobbikhoz kapcsolódó fórumokon nagyon sok a nyitott ember, biztosan találsz olyanokat, akik skype-on szívesen beszélgetnek veled. A nyelvtudás ezen a ponton már nem egy cél, hanem egy eszköz ahhoz, hogy az ismereteidet bővítsd, többet tudj meg a világról. Ha idáig eljutsz, akkor fogod látni, hogy milyen sokat nyertél azzal a munkával, amit befektettél.

 

vissza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr768631094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása