Minden, amit azért nem tudsz a nyelvtanulásról, mert nem tudsz nyelveket.

In italiano + Az olasz hónap összegzése. Tanácsok kezdő olasztanulóknak

2016/05/30. - írta: Tanuljnyelveket

initaliano_fin.jpg
A két kötetes In italiano olyan, mint egy antik szobor. Jobb lenne, ha meglenne a feje meg a végtagjai, de még így is értékes. Ha újonnan rendeljük meg, a két kötet 12 000 forint körül van, ehhez jön még a hanganyag 12 000-ért. Az In Italiano viszonylag nagy példányszámban fogyott régebben, szerintem antikváriumokban érdemes keresni. A hanganyag jó ha megvan, de ugyanúgy, mint a Móritz vagy a Katerinov, a könyv ebben az esetben is tökéletesen használható a hanganyag nélkül, egy ekkora kiadást szerintem nem ér meg. (12 000 forintért meg tudjuk venni mellé például az Assimilt, ami egy egészen jó könyv egy kiváló hanganyaggal.) Az, ami ma kapható az In italianóból (2 könyv és audió), gyakorlatilag a Katerinov klónja. Annyiban különbözik a Katerinovtól, hogy több benne a kultúra és az országismeret, emellett minimálisan több hozzá a hanganyag. Az In italiano is egy erősen nyelvtanos könyv, drill jeleggű feladatokkal (mondatátalakításokkal, kiegészítgetésekkel), ami remek példamondatokat, szövegeket tartalmaz. Magyar nyelvű segédletet, megoldókulcsot ugyanolyan nehéz szerezni hozzá, de magabiztos, rutinos nyelvtanulóknak jó választás lehet. A Katerinovhoz hasonlóan az In italiano is 4 csillagot ér nálam.

Ami számomra nagyon szomorú, hogy az In italiano eredetileg egy multimédiás kurzus. A hátsó borító tanúsága szerint régebben a következő, ma már elérhetetlen segédanyagok is megvásárolhatóak voltak: 26 leckés videó kurzus 6 VHS kazettán, számítógépes lemezek, kazetták nyelvi laborban történő alkalmazásra, kézikönyv a nyelvi laborhoz. Nem tudom, mennyire voltak értékesek ezek az anyagok, de az mindenképpen hátrány, hogy a könyv valaha egy komplex tananyag része volt, mára viszont alig maradt belőle valami. Különösen fájó pont a videó kurzus eltűnése. A 80-as, 90-es években több olyan videó kurzus is készült, ami elavultnak tűnik, de rengeteget hozzá tud adni a nyelvtanuláshoz. Az ilyen kurzusok általában megtalálhatóak a youtube-on, ezt viszont hiába kerestem.

Az olasz hónap nem volt egy diadalmenet, és akkor finoman fogalmaztam. Ha valaki az angol, német anyagok bőségéhez és minőségéhez van szokva, annak meglepően gyenge az olasz felhozatal. Ennek ellenére, szerintem abszolút lehetséges otthon, önállóan megtanulni a nyelvet. Mindenkinek a saját igényeihez, stílusához kell alakítania a nyelvtanulást, de tudom, hogy a konkrét tanácsok sok esetben hasznosabbak. Ezért leírom, hogy ha most kéne elkezdnem, én miből és hogyan tanulnék olaszul.

Mivel gyengék a tananyagok, minél hamarabb próbálnék áttérni az autentikus, anyanyelvi anyagokra. Ez bármely nyelvnél célkitűzés, szerintem B2 szint fölött fölösleges nyelvkönyvekkel vesződni, de az olasznál lehet, hogy már erős A2-nél, gyenge B1-nél húznám meg a határt. Alapnak az Assimilt venném, és vagy a Katerinovot vagy az In italianót, amelyiket megkapom antikváriumban. Ez így körülbelül 15 000 Ft összesen. A Michel Thomas kurzus is sokat segít az elindulásnál, viszont nagyon drága. Csak az használja, aki meg tudja szerezni ismerőstől. Megvenni nem érdemes. A Girót nem ajánlom senkinek, ha valaki bizonytalan, szeretne magyar nyelvű segítséget, válassza a Katerinov helyett a Progetto első 4 kötetét. Ha találunk egy modernebb kurzuskönyvet, figyeljünk arra, hogy az új könyvek már kevésbé használhatóak a hanganyag nélkül. Lehet, hogy minden szöveg megvan leírva is, de nekem zavaró, hogy a könyv úgy épül fel, hogy először a hanganyag segítségével kell feldolgoznom egy anyagot, sok feladat a hanganyagra épül. Ezek a könyvek nem lesznek klasszisokkal jobbak, de valószínűleg többet fogunk fizetni értük. Az Espresso című sorozatról nem volt részletes poszt, szerintem jobb a Progettónál. Viszont 100% olasz, tehát ha emellé kell még magyar segédlet, nagyon elszállhat az ár.

Az otthoni, önálló tanulás egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyors tud lenni. Ha ügyesek vagyunk, nem töltjük feleslegesen az időnket, sokkal koncentráltabban, hatékonyabban tudunk haladni, mint egy tanfolyamon. Én ezt az előnyt nem szeretem elveszíteni, ezért sem használok általában olyan kurzuskönyveket, mint a Progetto vagy az Espresso. Egy ilyen kurzus végigcsinálása rengeteg idő. Ha becsülettel kitöltögetünk mindent, magolás nélkül is elég sokat fogunk megtanulni, de sok dolgot el is felejtünk majd. A kurzuskönyveknél nem könnyű megvalósítani az ismétlést, elég nehéz a színes, össze-vissza kavalkádból kiszűrni a fontos, átnézésre érdemes információkat. Ezért alapnak én soha nem választok kurzuskönyvet, ha van itthon, néha a változatosság kedvéért megcsinálok belőle egy-egy részt, általában célzottan, azokhoz az anyagokhoz tartozókat, amiket nehezen értek vagy tanulok meg. Egyébként az olasz kurzuskönyvek még ilyen szempontból jók a többi nagy nyelv kurzuskönyveihez képest. Én még nem láttam olyan olasz kurzuskönyvet, amiből lehetetlen vagy nagyon nehézkes lett volna otthon, egyedül tanulni.

A lényeg az, hogy minél több olasz nyelvű anyagot hallgassunk, olvassunk, nézzünk, és ezek az éppen aktuális szintünkön legyenek. A kurzuskönyvek hanganyagát például nagyon hasznos hallgatni, de azt a mennyiségű feladatot, amit az ilyen könyvek tartalmaznak, szerintem fölösleges erőltetni. Viszonylag hamar eljön az az idő, amikor már érdemes önállóan megszólalni, szövegeket alkotni, szövegeket írni, de ez nem a kezdők feladata. Kezdőként az a dolgod, hogy megfigyeld, az olaszok hogyan kommunikálnak, és megpróbáld őket utánozni. Ismételj minél többször hangosan, és próbáld meg megérteni a nyelv struktúrájának alapjait.

A két választott könyv feldolgozása mellett jó, ha a kezdetektől nézünk videókat. A Rai Uno Casa Ba című sorozatának például lehet, hogy érdemes adni egy esélyt, bár nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet. Komoly előny, hogy ez az anyag ingyen van, maximum időt bukhatunk vele. A szövegek is megvannak hozzá, ki is lehet őket nyomtatni. A Casa Ba nem teljesen kezdőknek készült, de viszonylag hamar be lehet építeni a tanulásba. Változó, hogy milyen oldalon van fenn, néha több helyen is elérhető. A minősége egészen vállalhatatlan tud lenni. Időnként érdemes rákeresni a ‘video corso italiano’ szavakra, hátha akad valami új. A BBC egész jó sorozatokat gyárt kezdőknek, de a poszt írásakor az olasz kurzus nem volt elérhető. Érdemes azért később ránézni, hátha.

Nagyon fontos, hogy a felhasznált anyagok számát a minimálisra szorítsuk. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha össze-vissza nézegetünk youtube videókat vagy 2-3-nál több könyvet használunk. Ezek soha nem fognak tudni hatékonyan egymásra épülni, a folyamat elején sajnos megszerkesztett, előrevivő tananyagra van szükségünk. A Progetto Italiano videói is ingyenesen elérhetőek a youtube-on. Nekem nem jöttek be, nagyon látszik rajtuk a spórolás, de egy próbát megérnek. És, ha már a youtube-nál tartunk. Fontos, hogy attól, hogy egy ember magyaráz egy kamerának, a dolog még nem lesz videó kurzus. Ennyi erővel le is írhatta volna, vagy fel is mondhatta volna audiónak. A videó kurzus lényege az, hogy szituációkat, gesztusokat látunk, ehhez több szereplő és helyszín kell. Kezdőknek szokták még ajánlani a Peppa Pig rajzfilmsorozatot, ami a youtube-on szintén elérhető.

Angolul tudóknak szeretném a figyelmébe ajánlani a Linguaphone köteteket. Ezek régiek, de nagyon jók. Olyanok, mint az Assimil. Használhatóak hanganyag nélkül is, de a kurzusok egyik legnagyobb értékét a hanganyag adja. A Teach Yourself sorozat régebbi kötete is kiváló (Velaccio-Elston). Az új kiadványok szerintem sokkal gyengébbek, én nem szeretem őket használni.

 

vissza

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljnyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr918757728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2016.05.30. 17:59:08

Annyira jó poszt. Az embernek kedve lenne azonnal nekilátni olaszul tanulni.

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2016.05.30. 20:00:48

@tnsnames.ora: Nem tudom eldönteni, mennyi benne az irónia. :) Az egyik barátomtól már megkaptam, hogy mindent csak lefikázok, így neki nem jön meg a kedve a tanuláshoz.

tnsnames.ora 2016.05.30. 20:35:42

Elv, hogy semmi olyasmivel ami félreérthető a legkisebb mértékben is nem szabad ironizálni.

Én nyilván nem vagyok egy nyelvguru, ez lejöhetett eddigi kommentjeimből is. de azért szívesen bele tudok abba gondolni, hogy a sok kacskaringós eltévedés után , milyen jó is lenne nulláról új szűz nyelvbe belevágni. Ráadásul valamiért él bennem a képzet, hogy egy olasz filmet előbb lehet megérteni még az én gyenge fülemmel is, mint egy angolt, amihez mintha jóval több tanulás kéne. És ez pedig már valami lenne a nyelvtanulás rögös útján.

Aki meg tud 4-5 csillagokat osztani az alapból nem lehet "fikázós". Pont jó, hogy széles spektrumon pontozol, nem pedig á lá Nagy Duett, ahol a zsüri 1-10 intervallumban csak a 9 és 10-eseket ismeri.

Tanuljnyelveket · http://tanuljnyelveket.blog.hu 2016.05.30. 21:18:54

@tnsnames.ora: Igen, ha besokalltál az angoltól, érdemes lehet belekóstolni egy másik nyelvbe. Nagyon sokat tud segíteni még az angolban is. Én mindig reklámozom a videó kurzusokat, azokat szeretem a legjobban. A French in Actionről írtam is, spanyolból van a Destinos. Az Annenberg oldalán spanyol felirattal is tudod nézni. CC gombra kell nyomni, ott meg az Englishre, ne lepődj meg. Németből a youtube-on van Deutsch Fokus. Én most kezdtem újra a spanyolt, a Destinost nézem, minden nap egy részt. Bugyuta szappan, de este, fáradtan tök jó. Semmiből nem áll néhány részt megnézni, akár mindegyikből, és ha valamelyik bejön, szerezni mellé egy Assimilt "sorvezetőnek". A lényeg, hogy ne legyen cél meg elvárás a tudás, több legyen benne a szórakozás, élvezet. De ez csak egy tipp.

Flóra525 2017.02.16. 15:24:25

Olasz sorozatokat valaki tud mondani, amit felirattal is lehet nézni?
süti beállítások módosítása